Італія допоможе реставрувати Спасо-Преображенський собор у Одесі, який постраждав від російського обстрілу 23 липня, йдеться у заяві уряду країни.

Для цього Італія залучить «дві найавторитетніші культурні інституції», Міланську трієнале і музей МАXXI у Римі (Національний музей мистецтва 21 століття).

В уряді також відзначають «довгу й багату історію обміну між Одесою та італійською культурою»: італійські архітектори розробили план міста й «найбільш знакові» будівлі кінця 18 століття.

   

Спасько-Преображенський собор розташований в центрі Одеси, його звели в 1794 році. Радянська влада зруйнувала його у 1936 році, тож у 2005 році його реконструювали.

23 липня російська ракета влучила у центральний вівтар, внаслідок чого частково зруйновано будівлю собору, перекриття трьох нижніх поверхів, значно пошкоджені внутрішнє оздоблення та ікони.

Унаслідок обстрілу також були пошкоджені близько 25 памʼяток архітектури, які перебувають під захистом ЮНЕСКО. 29 липня до Одеси прибула місія ЮНЕСКО, щоб провести комплексну оцінку шкоди від обстрілів, яку росіяни нанесли з 19 до 23 липня.