Попри війну, більше українців почали правильно утилізувати батарейки, повідомляють в організації «Батарейки, здавайтеся».

Темпи збирання батарейок в Україні відновилися до показників, які фіксували до початку повномасштабного вторгення, свідчить звіт організації.

Загалом за перше півріччя 2023-го в пунктах приймання мережі зібрали 60 тонн батарейок, якими можна заповнити три вантажівки, кажуть в організації.

«Попри те, що декілька мільйонів мешканців України виїхали за кордон, темпи збирання батарейок зрівнялись з таким же періодом 2021 року. Це значить, що більше людей стали здавати батарейки правильно», – відзначають у команді «Батарейки, здавайтеся».

Попри це, понад 90% всіх батарейок в Україні досі викидають у землю, завдаючи шкоди довкіллю.

   

У березні 2020-го волонтери ініціативи «Батарейки, здавайтеся» вперше в історії країни відправили партію вживаних батарейок на переробку до Румунії. Раніше зібрані батарейки в Україні зберігали на складах, або вони потрапляли до псевдопереробників, які викидали їх на сміттєзвалища.

Загалом в Україні працюють 1212 пунктів збирання батарейок від «Батарейки, здавайтеся», зокрема в магазинах «Сільпо», «Епіцентр»,  Novus, Jysk, Comfy, Leroy Merlin, а також на заправних станціях KLO та WOG. Усі пункти можна знайти на мапі за цим посиланням.

Одна батарейка забруднює 16 квадратних метрів землі токсичними речовинами, які потім через воду та ґрунт потрапляють у їстівні продукти, кажуть у команді ініціативи.