Монумент «Батьківщини-мати» у Києві встановили тризуб. Вранці в неділю, 6 серпня, конструкцію тризуба підняли і почали закріплювати на призначеному місці, пишуть у Національному музеї історії України у Другій світовій війні.

На монументі проведуть косметичний ремонт, оскільки для його оновлення було знято частину сталевих плит, що покривають конструкцію щита зовні.

Встановлювати тризуб почали 5 серпня, проте, сильний вітер ускладнив роботу, тому монтаж тризуба вирішили перенести на неділю.

Тризуб планували почати піднімати на «Батьківщини-мати»  у суботу вдень. Спочатку це збиралися робити о 16:00, однак через сильний вітер роботи перенесли на 18:00. Згодом їх довелося відтермінувати ще раз. Однак у Києві в цей час оголосили повітряну тривогу через запуск росіянами ракет з моря та «Кинджалів». І лише після відбою тривоги роботи з підйому тризуба почалися. Вони тривали близько години і за цей час символіку підняли на 24 метри.

   

У середині липня стало відомо, що герб на щиті «Батьківщини-матері» демонтують напередодні Дня незалежності, 24 серпня, встановивши на його місці український тризуб.

Роботи коштують 28 мільйонів гривень, їх повністю профінансував великий бізнес. Як наслідок – Мінкульт учергове стикнувся з критикою щодо доцільності витрачання коштів, хай навіть не державних, під час повномасштабної війни.
Ще одне питання – що робити з демонтованим радянським гербом.

До прикладу, скульптор тризуба на щиті «Батьківщині-матері» Олексій Пергаменщик пропонує розрізати його по швах, знову зварити й розмістити догори дриґом у темному приміщенні під монументом, підсвітивши червоними ліхтарями, зберігши як нагадування про те, що війна більше ніколи не має повторитися.

Редакція The Village Україна запитала в істориків, митців та активістів, що, на їхню думку, слід робити з демонтованим радянським гербом і чи достатньо демонтажу для переосмислення пам’ятки.