Національний банк України випустив пам’ятні монети до Дня Повітряних сил ЗСУ, який відзначають 4 серпня.

За характеристиками монета схожа на звичайну обігову монету номіналом десять гривень зразка 2018 року, але її реверс тематичний. На фоні стилізованого радару, який виявляє ціль, зображено пускову установку Patriot і надпис «ППО – надійний щит України».

У готівковий обіг поступово мають ввести майже 10 мільйонів штук таких монет. Частину з цих монет можна буде придбати з 9 серпня в інтернет-магазині нумізматичної продукції НБУ.

Дизайн реверсу монети виконала Тетяна Балута. Скульптор – Володимир Дем’яненко. Монета виготовлена зі сплаву на основі цинку з нікелевим покривом.

«Завдяки допомозі іноземних партнерів ми першими в бойових умовах повноцінно опанували системи Patriot, NASAMS, IRIS-T, Crotale й інші сучасні зенітні ракетні комплекси», – прокоментував командувач Повітряних сил ЗСУ Микола Олещук на презентації монети.

   

Ця монета продовжує серію «Збройні сили України». У жовтні ввели в обіг памʼятну десятигривневу монету на честь територіальної оборони України. До кінця 2023 року планують ввести в обіг ще дві пам’ятні монети, одна з яких буде присвячена ЗСУ.