Український інститу національної памʼяті представив перелік населених пунктів, чиї назви містять символіку російської імперської політики. Серед них – Олександрія в Кіровоградській області й Червоноград на Львівщині.

Перелік обіцяють доповнювати. Мета – звернути увагу населених пунктів на наявність російської імперської символіки. Крім того, у списку поки що немає населених пунктів, розташованих на тимчасово окупованих територіях України.

Тепер місцева влада населених пунктів, які перебувають у списку, має до 27 січня 2024 року подати до Верховної Ради власні пропозиції нових назв.

Повний список українських міст і сіл, які повʼязані з російською імперською політикою, можна переглянути за посиланням.

  

Нацкомісія МОН зі стандартів державної мови в червні 2023-го визначила населені пункти, назви яких суперечать мовним стандартам. До списку потрапили понад 1400 сіл, селищ і міст, серед яких Запоріжжя. Після реакції мовного омбудсмана в МОН запропонували скасувати рішення.

У липні 2023-го набув чинності закон про деколонізацію топонімії, за яким назви географічних об’єктів в Україні мають відповідати стандартам державної мови. Нацкомісія готувала свої рекомендації на виконання вимог цього закону.