Понад 60% роботодавців ніколи не працювали з ветеранами, але вже починають готуватися до найму колишніх військових. Сподівання покладають на програми менторства й допомогу від держави й суспільства, свідчить дослідження, яке спільно підготували Work.ua, Lobby X та «Український ветеранський фонд».

Тільки третина з опитаних роботодавців поділилися, що вже мають досвід роботи з ветеранами. У 7% бізнесів він значний, а у 25% – невеликий. Попри це, більшість з тих, хто вже наймав ветеранів, визначає цей досвід як позитивний. Тільки 8% опитаних вибрали варіант «скоріше негативний».

Більшість роботодавців негативно ставиться до приховування з боку кандидата статусу ветерана. Найчастіше (68% випадків) роботодавці зʼясовують це на етапі співбесіди, з резюме це стає відомо у 22% випадків.

Натомість бізнеси називають релевантними для цивільної роботи навички, які можна отримати під час військової служби, зокрема вміння працювати в команді, критичне мислення, відповідальність, певні технічні навички.

«Практично всі роботодавці (95,5%) вважають доцільним формувати й розвивати культуру поваги до ветеранів на ринку праці й у суспільстві загалом», – кажуть автори дослідження.

Серед рис, які характеризують захисників України на думку роботодавців, лідирує громадянська позиція, на другому місці дисципліна. Натомість на третьому місці бізнеси відзначили ймовірну емоційну нестабільність, яка, на їхню думку, може бути притаманна деяким ветеранам.

Більшість роботодавців упевнена, що ті, хто зараз служать у ЗСУ, після повернення не програватимуть конкуренцію цивільним шукачам роботи. Водночас 25% опитаних вважають, що потреба в перекваліфікації ветеранів таки постане.

59% респондентів сподіваються, що держава надасть за працевлаштування колишніх військових податкові знижки, 24% вважають, що потрібні квоти, ще 24% за звільнення компаній, які працевлаштовують ветеранів, від певних зобовʼязань.

Крім того, бізнес сподівається на підтримку громадянського суспільства. 39% ресопондентів зазначили, що, ймовірно, звернуться до різних ГО по допомогу, ще 43% «не виключають таку можливість». Ідеться, зокрема, про організацію тренінгів для ветеранів.

Загалом ринок праці очікує на повернення до цивільного життя до трьох мільйонів ветеранів, свідчить дослідження «Українського ветеранського фонду».

У дослідженні взяли участь 445 роботодавців з українських компаній. Більшість опитаних представляли середній (43%) або малий (36%) бізнеси. Лише 15% підприємців, які взяли участь, з великого бізнесу. Респонденти працюють у різних регіонах України, найбільше відповідей з Київської, Львівської, Дніпропетровської, Одеської й Харківської областей.

   

Платформа з працевлаштування Lobby X у серпні 2023-го запустила спеціальний сайт з актуальними вакансіями до Збройних сил України. Механізм працює як для цивільних, які хочуть мобілізуватися, так і для чинних військовослужбовців, які можуть обійняти посаду, більш релевантну їхньому досвіду й навичкам.