Скульптор тризуба на щиті «Батьківщині-матері» Олексій Пергаменщик пропонує переосмислити радянський герб й зберегти його нову версію, розповів він в інтерв’ю «Укрінформу».

«Я наполягаю, щоб радянський герб зберегли. Я порадив би його розрізати по швах, потім знову зварити й розмістити в темному приміщенні під «Батьківщиною-матір’ю», там є велика темна зала. І якщо ми його розмістимо перевернутим догори дригом і підсвітимо червоними кривавими ліхтарями на чорному фоні, це матиме ефект. Це як нагадування, що ніколи не має повторитися», коментує Пергаменщик.

За його словами, демонтаж радянського герба «дуже складний», потрібне спеціальне риштування через те, що не можна навантажувати руку статуї, яка тримає щит. Пергаменщик каже, що проводити демонтаж важко навіть у хорошу погоду, «на дванадцять сантиметрів людину розхитує».

Тризуб, який встановлять замість радянського герба, важить близько 400 кілограмів, що не перевищує вагу герба. За задумом, тризуб «проходить» крізь щит, щоб не вибиватися із загального сприйняття, а органічно доповнювати скульптуру, каже Пергаменщик. Скульптор виварював різні за товщиною фрагменти тризуба, консультуючись з Мінкультом і колишнім міністром культури Ткаченком.

Олексій Пергаменщик також розповів: щоб створити тризуб, «два місяці не спав і не бачив родину». Комісія обирала з двох десятків варіантів у різних комбінаціях Також обирали між дзеркальними й матовими варіантами, по черзі підвішуючи їх на щиті. Для цього кожен фрагмент треба було підняти на 100 метрів угору на тросі, потім спуститися й подивитися, який він має вигляд з мосту Патона, і так «шість чи сім разів».

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


До 24 серпня, Дня Незалежності, радянський герб замінять на тризуб. Це коштуватиме 28 мільйонів гривень, заміну герба повністю профінансує великий бізнес. У Мінкульті показали, який вигляд матиме тризуб на щиті «Батьківщини-матері».

Спочатку тризуб мали виготовити частково з європейського й частково – з українського металу. Але наприкінці липня в Мінкульті заявили, що тризуб виготовлять лише з європейської сталі, бо українська, від «Запоріжсталі», «не відповідає технічним вимогам».

У «Запоріжсталі» відповіли, що не згодні з висновками Мінкульту й вважають претензії безпідставними. Першу партію сталі передали генпідряднику 29 червня. Під час контролю жодних дефектів не виявили, кажуть в «Запоріжсталі».

У підприємстві вважають, що для створення таких символів потрібно використовувати сталь, вироблену на українських комбінатах, як символ спротиву агресії. Там також наголосили, що готові провести незалежну експертизу щодо якості власної сталі.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі