Музей історії України у Другій світовій війні перейменують на Музей війни за незалежність, повідомив «Українському радіо» гендиректор Національного музею історії України в Другій світовій війні Юрій Савчук. Відповідне рішення ухвалили на вченій раді музею.

«Ми боремося за те, щоб наш музей став місцем памʼяті в сучасній російсько-українській війні, музеєм про героїзм українського народу, а також місцем памʼяті вшанування нашої перемоги і не лише України, а всього вільного демократичного світу», – коментує гендиректор.

Фото: Wikimedia Commons

Савчук пояснює, що йдеться не лише про незалежність за часів сучасної російсько-української війни, а й протягом 20 століття – від проголошення першої незалежності Четвертим універсалом у 1918 році.

Запит щодо перейменування надіслали до Мінкульту, а також відповідні запити спрямували до інституцій у сфері політики пам’яті – Інституту національної пам’яті й Інституту історії НАН України.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Національний музей історії України в Другій світовій війні розташований на схилах правого берега Дніпра, на Печерську. До липня 2015 року мав назву «Національний музей історії Великої Вітчизняної війни 1941–1945 років». Його заснували в жовтні 1974 року на честь 30-річчя визволення України від нацистських загарбників.


Також «Батьківщину-мати» можуть перейменувати на «Україну-мати». Відповідне рішення ухвалили на засіданні вченої ради Національного музею історії України в Другій світовій війні. Це рішення має затвердити Мінкульт напередодні 24 серпня.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі