В’їзд до країн ЄС за безвізом стане платним із 2024 року, ідеться на сайті Європейського Союзу.

Із цього часу почне працювати Європейська система інформації та авторизації подорожей (ETIAS). Цей дозвіл повинні мати громадяни 60 «безвізових» країн, зокрема й українці, які хочуть в’їхати до 30 країн зі списку.

Що таке ETIAS

Дозвіл привязаний до паспорта мандрівника й дійсний до трьох років або до закінчення терміну дії паспорта. Якщо мандрівник отримує новий паспорт, то йому потрібен і новий дозвіл на подорож ETIAS.

Дозвіл діє на короткотермінове перебування – на термін до 90 днів протягом будь-якого 180-денного періоду. Утім, він не гарантує дозвіл на вїзд: охочих вїхати додатково перевірятимуть на кордоні.

Як отримати ETIAS й скільки це коштує

Потрібно подати заявку за допомогою сайту чи застосунку ETIAS. Це коштує 7 євро.

Більшість заявок обробляють протягом кількох хвилин, але оброблення може тривати й протягом чотирьох днів. Також цей період можуть подовжити до 14 чи 30 днів, якщо буде потрібна додаткова інформація.

Після подачі заявки надійде електронний лист із номером заявки ETIAS, який потрібно буде зберегти. Заявку радять подавати завчасно до того, як придбати квиток чи забронювати житло.

Деякі мандрівники звільняються від сплати цього збору. Ідеться передусім про громадян із шенгенською візою й іноземців, які мають довгострокову візу, видану однією із держав-членів ЄС. Більше про ці категорії можна дізнатися тут.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Зараз громадяни країн, з якими у ЄС встановлений безвізовий режим, мають право вʼїжджати до Євросоюзу лише на підставі біометричного паспорту. Це діє протягом 90 днів (кожні 180 днів).


Пропозицію створення Європейської системи інформації й онлайн-авторизації подорожей запропонували в ЄС у 2018 році. Онлайн-реєстрація має зменшити черги й затримки на кордоні. Таким способом ЄС прагне посилити безпеку своїх кордонів, знизити нелегальну міграцію й захистити систему охорони здоров’я. Раніше очікували, що система запрацює із 2021 року. Потім введення системи відклали до кінця 2022 року. Ось тут ми розповідали про ETIAS детальніше.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі