Монумент «Батьківщина-мати» можуть перейменувати на «Україна-мати» напередодні Дня Незалежності, 24 серпня, повідомив «Українському радіо» гендиректор Національного музею історії України в Другій світовій війні Юрій Савчук.

За його словами, відповідне рішення ухвалили на засіданні вченої ради музею. Це рішення має затвердити Мінкульт. Савчук висловлює сподівання, що це станеться напередодні Дня Незалежності України, 24 серпня.

Воно потрібне саме зараз, бо монумент став «символом стійкості й незламності українського народу» під час повномасштабної війни, каже Савчук.

«Батьківщина-мати» створена в Україні й зусиллями українських робітників та вчених, додає гендиректор музею. Він також згадав легенду, згідно з якою «Батьківщина-мати» розвернута на північний схід і має захищати Україну від північно-східного сусіда й назвав монумент «другою київською Орантою».

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Також напередодні цієї дати встановлять український тризуб після демонтажу радянського герба. Це коштуватиме 28 мільйонів гривень, заміну герба повністю профінансує великий бізнес. У Мінкульті показали, який вигляд матиме тризуб на щиті «Батьківщини-матері».

Спочатку тризуб мали виготовити частково з європейського й частково – з українського металу. Але наприкінці липня в Мінкульті заявили, що тризуб виготовлять лише з європейської сталі, бо українська, від «Запоріжсталі», «не відповідає технічним вимогам».

У «Запоріжсталі» відповіли, що не згодні з висновками Мінкульту й вважають претензії безпідставними. Першу партію сталі передали генпідряднику 29 червня. Під час контролю жодних дефектів не виявили, кажуть в «Запоріжсталі».

У підприємстві вважають, що для створення таких символів потрібно використовувати сталь, вироблену на українських комбінатах, як символ спротиву агресії. Там також наголосили, що готові провести незалежну експертизу щодо якості власної сталі.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі