Охоронець вивів підлітка з аутизмом із маркету «Всі.Свої» й не пускав назад, розповіла мама підлітка й психологиня Світлана Абалова.

На ярмарок вона прийшла разом із дітьми – донькою й сином. Через деякий час вийшла на терасу, щоб купити їжу. За словами жінки, її син чекав на терасі на відстані кількох метрів, а потім раптово зник. Мати спочатку подумала, що хлопець у вбиральні, але знайшла його за межами маркету, на Десятинній.

Виявилося, що охоронець маркету вивів підлітка з аутизмом тому, що «він ходить і засмучує людей цим». За словами Абалової, чоловік не представився, але з натиском намагався довести свою позицію й не пускав назад на маркет, де чекала донька жінки. Зокрема, охоронець казав, що викличе «швидку», а також російською висловився, що жінка «не хоче по-хорошому» і що вона «мать-кукушка».

Після цього Світлана Абалова забрала дітей і речі та пішла з маркету. Син, за її словами, був розгублений і сидів під деревом, щоб оговтатися.

«Усвідомлюючи, що син має особливості розвитку, його вивели силоміць з будівлі, чим насправді піддали ризику. І пощастило, що він добре розуміє правила поведінки на вулиці й не пішов собі кудись. Водночас ніхто не намагався знайти мене для пояснень», – коментує жінка.

Як відреагували у «Всі.Свої»

Команда попросила вибачення перед Світланою Абаловою і її сином. Там зазначили, що їм «неймовірно прикро, соромно й болісно, що це не просто трапилося на локації маркетів, а що така поведінка для когось досі допустима».

У «Всі.Свої» кажуть, що припинили роботу з цим підрядником і обіцяють прискіпливіше стежити, щоб «кожен, хто дотичний до організації маркетів, із повагою, толерантністю й емпатією ставився до відвідувачів».

Команда маркету додає, що переглянула записи з камер спостереження й ретельно їх проаналізувала: «На записах видно, що хлопця ніхто не виводив силоміць. Марк покинув локацію самостійно й очікував біля входу на лавочці. На момент розмови з охоронцем і Марк, і його мама перебували на локації у вхідній групі маркету, а не за її межами. Але це жодним чином не виправдовує охоронця, який нетактовно повівся з гостями маркету й не зміг виявити, а отже, належним чином відреагувати на те, що хлопець загубився». Детальніше з позицією команди можна ознайомитися тут.

Світлана Абалова підтвердила, що адміністрація маркету сконтактувала з нею й вибачилася за дії охоронної компанії.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Літній інклюзивний табір «Космотабір» щороку збирає дітей з інвалідністю. Він проходить на території «Новопечерської школи» на території ЖК Новопечерські Липки. Цьогоріч до кепму долучили дітей ВПО й сиріт. Редакція The Village Україна відвідала табір і поспілкувалися із засновницею, щоб побачити, чи вдалося «Космотабору» створити простір для всіх.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі