У Європі завдяки податковим пільгам для авіакомпаній квитки на літак стали  дешевшими, ніж на потяг, проаналізували в Greenpeace.

Квитки на потяг коштують у середньому вдвічі дорожче, ніж на рейси літаком на тими самим маршрутами. 

Активісти порівнювали квитки на близько 120 маршрутах у дев’ять різних днів. Квиток на потяг виявився дорожчим на 79 маршрутах із близько 120.  Наприклад, вартість потяга з Лондона до Барселони втридцятеро перевищує вартість подорожі літаком.

Це означає, що дешеві авіаквитки заохочують людей користуватися неекологічним транспортом і нагрівати планету, стверджують активісти. Подорож літаком найбільше забруднює довкілля, бо не передбачає більш екологічних альтернатив, як-от заміна автівки на пальному електрокаром, пише The Guardian.

2023 рік став одним із найпекотніших у світі, і збільшення викидів парникових газів лише погіршить екологічну ситуацію, кажуть у Greenpeace.

Також це повʼязано з тим, що в Європі авіакомпанії мають пільги на сплату деяких податків. «Якщо коротко: ви летите й отримуєте субсидію. Якщо ви сідаєте на потяг, вас карають вищими цінами, а також тим, що подорож часто довша», – каже професор Гесслінг з університету Ліннея у Швеції, який вивчав викиди від польотів.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


The Village Україна розповідали, які наслідки для екології несе детонація ракет й інших боєприпасів і що можна зробити зі снарядами й військовою технікою, які залишилися після боїв.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі