Попри відкрите кримінальне провадження, забудовник продовжив розбирати 130-річний будинок на вулиці Рейтарській, повідомив активіст і засновник памʼяткоохоронного хабу «Цегла» Дмитро Перов. 

Фото: Дмитро Перов

Першу спробу демонтажу пам’ятки Національна поліція зупинила в травні 2023 року, відкривши кримінальне провадження проти забудовника, який на той момент уже встиг суттєво пошкодити будівлю.

У липні роботи відновили. На майданчику розмістили бурову машину, а оригінальний дощатий дах пам’ятки поступово розбирають з тильного боку, каже Перов.

Фото: Дмитро Перов

Будинок Київського повітового земства, зведений у 1913 році, має статус памʼятки архітектури. На будівлю укладений охоронний договір, підкреслює Перов.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Будівля з флігелем на Рейтарській, 37, має 130-річну історію. Це був будинок Київської повітової земської управи, де жив громадський діяч і письменник Микола Шаповал. У радянські часи там був розташований гідромеліоративний інститут.

Сучасний вигляд будівлі. Фото: вікіпедія

У травні 2023-го компанія «Нест» почала зносити історичний флігель, розташований у дворі за адресою вулиця Рейтарська, 37-А. У департаменті культурної спадщини КМДА запевнили, що проєкт знесення не погоджували. Після розголосу ЗМІ і втручання поліції, яка відкрила проти забудовника кримінальне провадження, демонтаж історичної будівлі вдалося на певний час зупинити.

Фото: Дмитро Перов

«Нест» збирається звести замість будівлі бізнес-центр. Для цього хочуть знести фасадну будівлю пам’ятки й дворовий флігель, залишивши тільки одну стіну, кажуть активісти. Девелопер натомість запевняє, що будівлі хочуть «повернути їй первозданний вигляд» і водночас «зміцнити її сучасними конструктивними рішеннями».

Зображення: «Нест» | NV

Дозволи на будівництво дали Мінкульт і департамент охорони культурної спадщини КМДА, заявляє забудовник. Роботи планують завершити в другій половині 2025 року.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі