Засновниця студії Yakusha Design Вікторія Якуша розповіла, якою буде резиденція Марії Примаченко в селі Болотня, де жила художниця.

Архітектурний комплекс включатиме музей й артрезиденцію. Музей матиме назву «Шлях Марії». Назва символізує кроки художниці від дитинства до закінчення життя, пояснює Якуша.

Музей сформують із 15 конусоподібних куполів. Ці куполи покриють текстурованою білою глиною, яка нагадує народну мазанку. Споруда має вийти «хвилястою», щоб нагадувати гриву тварини – поширений мотив у творчості Примаченко. Деякі зали в музеї розміщуватимуть двосторонні картини художниці. Відвідувачі також зможуть дивитися проєкції фото на круглих стінах.

Крім того, спроєктують оранжерею – павільйон, де зібрали екзотичні рослини, які мають нагадувати ті, які художниця зображувала на своїх роботах.

Резиденція матиме назву «Дім митців». Це місце, де діти й дорослі будуть збиратися, щоб дослідити роботи Примаченко. Також передбачили житловий простір для гостей, «які хочуть затриматиматися у світі Марії трохи довше».

Раніше в студії також розповідали, що в музейному комплексі буде кафе, де готуватимуть страви за рецептами Примаченко.

У Yakusha Design додають, що в Лондоні вперше відкрили виставку робіт Марії Примаченко. Це ініціатива посольства України у Великій Британії й фонду Марії Примаченко. Виставка в Saatchi Gallery триватиме до кінця літа. До 31 серпня також триватиме виставка картин Примаченко в «Українському домі».

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Марія Примаченко – видатна українська художниця XX століття, яка працювала в жанрі наївного мистецтва. У селі Болотня художниця написала більше 800 картин, проводила майстер-класи й приймала гостей.

Про те, що Yakusha Design створять резиденцію на честь Примаченко в селі Болотня, стало відомо наприкінці вересня. Тоді Фундація родини Марії Примаченко оголосила початок фандрейзингової кампанії на цей проєкт.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі