У львівському парку запустили безводний, або «сухий» громадський туалет, перший в Україні. Це ініціатива ГО «Плато» та «Екотерра».

Принцип роботи туалета полягає у заміні водяного змиву на інші методи обробки та утилізації. Це може бути хімічна переробка, спалення, але найбільш поширена форма, яку застосували активісти – компостування.

Такий туалет має спеціальну форму вмонтованого сидіння, яка дозволяє відокремлювати сечу від твердих відходів. Завдяки цьому зменшується кількість відходів і зникають неприємні запахи. Такий девайс коштує від 70 до 100 євро. Це сидіння бренду Separett подарували партнери з коаліції «Чиста Балтика».

Систему під’єднали до двох ємностей: одна для збору сечі, інша для фекалій (їх змінюватимуть по мірі заповнення). Після користування туалетом тверді відходи треба присипати деревною тирсою чи стружкою. Активісти додають, що сечовину можна використовувати як азотне добриво для удобрення присадибних ділянок, а перекомпостована тверда фракція може стати торфом.

Скористатися вбиральнею можна у просторі міського садівництва й городництва «Розсадник» (парк «Залізна вода» в Сихівському районі, вулиця Мушака, 58).

Конструкцію туалету виготовили з уживаних дошок, які раніше були будівельними піддонами. Дахом став шифер, який знайшли у просторі «Розсадника».

Такий туалет є легким і дешевим у обслуговуванні, кажуть активісти. Також його можна використовувати у віддалених районах, де водопостачання обмежене чи неефективне.

Чому вирішили запровадити таку ініціативу

За прогнозами Інституту водних проблем і меліорації, уже до 2050 року Україні доведеться імпортувати питну воду, кажуть активісти. Вони підрахували, що середньостатистична людина витрачає близько 40 літрів води на день, якщо ходить до вбиральні мінімум сім разів. За рік це 14 500 літрів, або 60 000 склянок води.

Забруднену фекаліями воду називають «чорною водою». На відміну від «сірої води» на виході з рукомийників, душу, ванни, посудомийної чи пральної машин, «чорну воду» складно очистити для повторного використання навіть за допомогою великих очисних споруд.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Раніше декілька подібних туалетів установили в сільських школах Львівської області в партнерстві зі шведською коаліцією «Шведська Балтика». За кордоном таке рішення використовують у межах заповідних територій та на острівних курортах, зокрема у Німеччині, Франції, Словенії.


«Розсадник» – це публічний простір, де «Плато» і «Екотерра» популяризують міське садівництво і городництво. З 2021 року його розбудовують у парку «Залізна вода». Працює за підтримки Львівської міської ради, ЛКП «Зелений Львів», міжнародних інституцій, бізнесу і небайдужих містян.


За даними ООН, близько двох мільярдів людей у всьому світі не мають доступу до безпечної питної води, а близько половина населення світу відчуває серйозний дефіцит принаймні протягом кількох місяців на рік.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі