Уряд вирішив не продовжувати виплати на проживання низці категорій внутрішніх переселенців, повідомляє Мінсоцполітики.

Допомогу на проживання в розмірі 2000 гривень із серпня перестануть виплачувати українцям зі статусом ВПО, які перебувають за кордоном більше 30 календарних днів поспіль без обґрунтованих причин, які потрібно підтвердити документально.

Також скасують виплати переселенцям, які повернулися до покинутого місця проживання, і тим, хто перебуває в місцях позбавлення волі або були засуджені за колабораціонізм.

Із вересня припинять виплати ВПО, які придбали новий транспортний засіб, із року випуску якого минуло менше пʼяти років.

Також не виплачуватимуть допомогу тим, хто купив земельну ділянку, квартиру, будинок, іноземну валюту або банківські метали на суму більш як 100 тисяч гривень чи мають такі кошти на депозитному банківському рахунку.

Крім того, скасують виплати людям, які мають житло на безпечних територіях, якщо помешкання має площу понад 13,65 м² на одного члена сім’ї. Ідеться про території, які не є окуповавними й де не ведуть бойові дії.

Якщо в результаті перевірки через державні реєстри вирішать припинити виплати, отримувача повідомлять про це. Рішення можна оскаржити в органі соцзахисту.

Усім іншим переселенцям, які зараз отримують допомогу на проживання, із серпня 2023 року автоматично продовжать виплати ще на пів року – до кінця січня 2024-го.

Виплати здійснюватимуть 15 та 28 числа щомісяця.

ВПО, які вперше звернуться по отримання допомоги після 1 серпня, зможуть отримувати виплати в тому разі, якщо протягом трьох місяців перед зверненням вони не здійснювали суттєві витрати на суму від 100 тисяч гривень одним платежем.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Ми розповідали, як отримати статус внутрішньо переміщеної особи і які додаткові права й гарантії він передбачає. Читайте матеріал за посиланням.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі