У Харкові руйнують фасад двох памʼятки архітектури 19 століття на вулиці Конторській, пише місцеве видання «Люк». Міська влада планувала виділити понад три мільйони гривень на реставрацію однієї з будівель.

Це будинки №18 і 16–А в історичному районі Залопань, де розміщена велика кількість архітектурних памʼяток і міської забудови кінця 19 і початку 20 століття.

Будинок №18 на вулиці Конторській до і після «реставрації»

Будинок №18 по вулиці Конторській є пам’яткою архітектури місцевого значення. Фасад будинку в стилі класицизму має характерні пласкі колони і карнизи, каже міський активіст Михайло Титаренко.

Облицювання збили ще до початку повномасштабного вторгнення. Там досі не провели жодних реставраційних робіт, хоч міська рада і планувала виділити на це три мільйони гривень.

Будинок №16–А на вулиці Конторській до і після «реставрації»

Будинок №16–А не має охоронного статусу, тому там уже встигли знищити портик, надбудували мансарду, зруйнували фриз. Одну зі стін розібрали й побудували наново за допомогою газобетонних блоків.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Залопань – це один із історичних районів Харкова, розташований між вокзалом і центром міста, від якого його відділяє річка Лопань.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

обкладинка й фото: Михайло Тітаренко