Work.ua проаналізували, як змінилися зарплати українців за рік і які чинники впливали на це.

За час повномасштабної війни середня зарплата в Україні зросла на 10% – з 15 тисяч гривень до 16,5 тисяч. Перше підвищення зарплат зафіксували в лютому 2023-го, а друге – у травні.

Перегляд зарплат відбувся насамперед через перехід ринку праці від роботодавця до шукача, коли кількість пропозицій стикнулася зі зниженням попиту, кажуть у Work.ua.

Найбільші зростання – у містах у центрі України (17%), а також на заході (23%). Заробітна плата в цих регіонах фактично зрівнялась з оплатою праці на півдні та сході, де вона була вищою. Підвищення зарплат на заході й центрі країни повʼязана з релокацією бізнесу та переміщення українців із прифронтових областей, кажуть аналітики.

Найбільше зарплата зросла в офіціантів (до 50%), кухарів (33%), охоронців (33%) і бухгалтерів (21%). Приріст саме цих вакансій спостерігали навесні 2023 року. Попит зокрема могло спричинити зростання малого бізнесу.

Одне з найбільших в Україні зростань медіани зарплат – у психологів (80%, до 18 тисяч гривень). Це пояснюють потребою українців, а також військових і ветеранів піклуватися про власне здоровʼя.

Найбільше зростання середньої зарплати фіксують у галузі «Готельно-ресторанний бізнес і туризм» (на 36%), «Будівельна промисловість» (19%) і «Роздрібна торгівля» (17%), що також може свідчити про розвиток малого бізнесу, кажуть у Work.ua.

«Найвища зарплата серед усіх галузей залишається там, де зростання медіани не відбулось. Це «Маркетинг, реклама, PR» (20 тисяч гривень), «Транспорт і логістика» (20 тисяч), а також «Фінанси, банківська справа та бухгалтерія, аудит» (18 тисяч)», – додають автори дослідження.

Ринок праці в Україні продовжує розвиватися попри війну, кажуть у Work.ua. Кількість вакансій у 2024 році сягнула 90 тисяч, що становить 90% від довоєнного рівня.

79% компаній, які взяли участь в опитуванні Work.ua, планують підвищувати зарплати у 2023 році.

«Оскільки кількість вакансій в Україні продовжує зростати, а зарплата є інструментом не тільки утримання, але й конкуренції за шукачів, найімовірніше, роботодавці продовжать перегляд зарплат і надалі», – вважають аналітики.

Для дослідження опрацювали понад 218 тисяч вакансій, розміщених на Work.ua в період із квітня 2022 року до травня 2023-го.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Під час повномасштабного вторгнення РФ ринок праці України впав більш ніж у 10 разів. Кількість вакансій на Work.ua скоротилася з-понад 100 тисяч у лютому 2022 року до 6 тисяч вакансій у березні 2022-го. Ринок праці відновився на 90% станом на травень 2023 року.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі