Активісти почали відновлювати дачу-пам’ятку в Пущі-Водиці, повідомляє Дмитро Перов.

Територію дачі Едуарда Брадтмана вже розчистили від чагарників і почали розбирати завали й розподіляти уламки: відділяють елементи, які підлягають реставрації, від невідновних решток і побутового сміття.

Перов додає: дослідження пам’ятки показало, що дачу побудували з цегли київського виробника Якова Бернера на межі 19 і 20 століть.

Під час наступних зборів активісти планують завершити розбір завалів і почати монтаж захисного покриття. Таке покриття має убезпечити пам’ятку від потрапляння атмосферних опадів і подальших руйнувань. Долучитися можна, написавши активісту Дмитру Перову в особисті повідомлення.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Дача-пам’ятка в Пущі-Водиці має 110-річну історію. Вона розташована на вулиці Миколи Юнкерова, 37, що в Оболонському районі Києва. Власником будівлі є підприємець і кандидат у депутати Київської обласної ради Руслан Браславський.

Історична садиба має стіни з бруса, різьблене оздоблення, а також цегляний цоколь і вежу зі шпилем. Також будівля має охоронний статус пам’ятки архітектури місцевого значення.


У березні 2023 року будинок архітектора Брадтмана підпалили невідомі. Це збіглося в часі з будівництвом ЖК Hvoja поруч. Загалом будівля пережила вже не одну пожежу: у 2020-му зафіксували щонайменше дві спроби підпалу садиби. Після цього, у 2021-му, Київська міська прокуратура зверталася до адмінсуду з вимогою зобовʼязати власника привести будівлю до належного стану.

Петицію з вимогою відновити памʼятку активісти зареєстрували після підпалу дачі-памʼятки в березні 2023-го. Потрібні шість тисяч голосів вона зібрала наприкінці травня. На початку червня петицію підтримала комісія Київради.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі