МОЗ опублікувало інструкцію про те, як підготуватися до можливих надзвичайних подій на Запорізькій атомній електростанції, яка перебуває під окупацією РФ.

Рекомендації стосуються лише людей, які перебувають у 50-кілометровій зоні навколо ЗАЕС, наголошують у МОЗ.

Що має бути в аптечці

  • Калій йодид. Цей препарат використовують, щоби в разі аварії на ядерних об’єктах зменшити негативний вплив радіоактивного йоду на щитоподібну залозу. Потрібну дозу слід приймати лише після офіційного оповіщення від місцевих адміністрацій або ДСНС, кажуть у МОЗ. Оптимально прийняти препарат після оповіщення не пізніше ніж за шість годин до надходження радіоактивної хмари.
  • Алюмінієво-антацидні сорбенти. Це група засобів, які містять активну речовину гідроксид алюмінію й потрібні для прискорення нейтралізації, зв’язування та виведення радіонуклідів з організму.
  • Альгінати. Препарати, що містять активну речовину альгінат натрію. Він cтворює захисний бар’єру на поверхні рідкого вмісту шлунку, який запобігає всотуванню небезпечних речовин організмом.
  • бікарбонат Натрію. Засіб для відновлення лужного стану крові та корекції метаболічного ацидозу (стану, за якого порушений хімічний баланс кислот та лугів у крові).

Крім того, для зменшення потрапляння в організм небезпечних речовин у МОЗ рекомендують придбати маску.

Інші рекомендації

У разі настання надзвичайної ситуації не слід виходити на вулицю, а в помешканні потрібно зачинити вікна та перекрити вентиляцію, повідомляють у МВС.

Після цього – стежити за офіційними повідомленнями ДСНС, поліції та місцевих адміністрацій.

При МВС уже розгорнули спеціальні штаби на випадок надзвичайної ситуації на АЕС. «Техніка готова, спеціалісти готові до різних сценаріїв розвитку подій», – відзначають у міністерстві.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Раніше у Державному центрі з ядерної та радіаційної безпеки запевнили, що жоден зі сценарії на Запорізькій АЕС не потребує йодної профілактики. Там кажуть, що навіть під час гіпотетичної аварії чи теракті на ЗАЕС викид радіоактивних речовин не міститиме ізотопів йоду, бо енергоблоки станції не працюють з 2022 року. Водночас рішення про вживання калію йодиду можуть ухвалювати МОЗ, ДСНС й органи виконавчої влади після відповідного прогнозу радіаційної обстановки від представників ЗАЕС.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі