Обираючи, що є важливішим – свобода чи рівність, 75% українців обирають свободу, свідчать результати опитування Центру Разумкова. 

Частка людей, які розставляють пріоритети подібним чином, зростає упродовж чотирьох років. У 2022-му таких було 71%, двома роками раніше – 64%.

Проте, якщо вибирати між свободою і безпекою , українці частіше вибирають безпеку. Так, за безпеку висловилися 54,5% проти 44% тих, хто обрав свободу.

Водночас навіть попри повномасштабну війну вибір на користь безпеки у 2023 році істотно менший, ніж три роки тому, коли перевагу цьому аспекту надавали 66% українців, відзначають дослідники.

Також зростає частка українців, які надають перевагу свободі перед достатком. Якщо у 2010 році частка тих, хто надавав перевагу свободі, і тих, хто надавав перевагу достатку, були приблизно рівними (32% і 30% відповідно), то у травні 2023-го частка перших зросла до 51%, а частка других зменшилася до 23%.

Демократія чи авторитаризм

Станом на травень 2023 року частка прихильників демократичного режиму серед українців зросла до 73%, а частка прихильників авторитаризму зменшилася до 9,5%.

У період між 2010 і 2021 роками найбільш бажаним типом державного устрою демократію вважали 48–56% респондентів, а авторитарному режиму перевагу віддавали 18–24% українців. 

Повномасштабна війна також призвела до зростання в Україні частки людей, які вважають «скоріше хорошою» або «дуже хорошою» систему, коли правлять військові або військовий режим, відзначають дослідники. Таку думку висловили 28% респондентів, у той час як у 2017 році таких було 12%.

Оцінка українцями того, наскільки вони здатні впливати на хід власного життя, за останні кілька років практично не змінилася і перебувала в межах 5,8-6,2 балів за десятибальною шкалою, каже команда Центру Разумкова.

Частка тих, хто вважає себе вільною людиною, порівняно з 2021 роком зросла з 62% до 84%.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Половина українців ідентифікують себе європейцями, свідчить опитування соціологічної групи «Рейтинг». Соціологи дослідили, як рік повномасштабної війни змінив особисто українців та країну – у політичному, соціально-економічному та психоемоційному аспектах.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі