Жоден зі сценарії на Запорізькій АЕС не потребує йодної профілактики, запевнили в Державному центрі з ядерної та радіаційної безпеки.

Там пояснюють, що навіть під час гіпотетичної аварії чи теракті на ЗАЕС викид радіоактивних речовин не міститиме ізотопів йоду. А тому й не потрібна буде йодопрофілактика.

«Йодопрофілактика має сенс лише тоді, коли є реальна загроза надходження радіоактивного йоду в організм. А його на ЗАЕС немає», – кажуть у Державному центрі з ядерної безпеки.

Радіоактивний йод утворюється тільки під час роботи енергоблока на повній потужності. Останній енергоблок ЗАЕС не працює вже близько девʼяти місяців, його зупинили у вересні 2022 року.

Безпідставне вживання пігулок калію йодиду, «Бетадину» чи розчину Люголя, навпаки, може нашкодити, зокрема викликати серйозні опіки слизових оболонок й отруєння.

Рішення про вживання калію йодиду можуть ухвалювати МОЗ, ДСНС й органи виконавчої влади лише після відповідного прогнозу радіаційної обстановки від представників ЗАЕС.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Росіяни розглядають сценарій теракту на Запорізькій АЕС із викидом радіації, повідомив 22 червня президент України Володимир Зеленський після доповідей СБУ й ГУР. За його словами, Україна вже передала країнам-партнерам усю наявну інформацію й докази.

У МАГАТЕ відреагували й запевнили, що мін у ставку-охолоджувачу під час візиту 15 червня вони не виявили, хоч про замінування цього ставка вперше очільник ГУР Кирило Буданов заявив 20 червня. Утім, МАГАТЕ визнали, що територія «в деяких місцях всередині» ЗАЕС замінована, як і довкола атомної електростанції.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі