Вартість електроенергії для населення зросла з 1 червня. До кінця року єдиний тариф для індивідуальних і колективних побутових споживачів становить 2,64 грн/кВт-год.

До 1 червня українці платили 1,44 гривні за кіловат, якщо користувалися до 250 кВт-год, і 1,68 гривень, якщо більше 250 кВт-год.

Проте постачальник витрачає за кВт-год 5,44 гривень. Різницю покривали за кошт доходів державних енергогенеруючих підприємств «Енергоатом» й «Укргідроенерго», каже гендиректор постачальника електроенергії Yasno Сергій Коваленко.

За слвоами Коваленка, ці компанії щомісяця мають сплачувати «колосальні суми» на покриття різниці між ринковою ціною на електроенергію й регульованим тарифом. 

«Через російську агресію вони й так опинилися у вкрай складному становищі, адже втратили обсяги генерації й зазнали руйнувань від ракетних атак. Це тільки погіршило їхню фінансову ситуацію», – пише гендиректор Yasno.

Збільшення тарифів має зменшити фінансове навантаження на державну генерацію. «Постачальники більше доходу від цього не будуть мати, лише частину яку сплачувала держава тепер потрібно буде збирати з населення», – підсумовує Коваленко.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


З жовтня 2022 року Росія масовано обстрілювала енергосистему України. Через це запровадили погодинні відключення світла у всіх областях.

Після восьми масованих атак РФ в Україні були пошкоджені всі теплові й гідроелектростанції. Ми розповідали, як влаштована українська енергосистема й чому вона є більш стійкою до блекауту, ніж енергосистеми інших країн.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі