На місці памʼятки архітектури на вулиці Рейтарській, 37, девелоперська компанія «Нест» планує звести «бутиковий бізнес-центр» Reiter Hall, розповів генеральний директор компанії Еміль Соловйов в інтервʼю виданню NV. 

«Це буде клубний офіс, цікавий як для бізнесу, так і для міжнародних організацій», – описує концепцію Соловйов.

За словами девелопера, будівлі хочуть «повернути їй первозданний вигляд» і водночас «зміцнити її сучасними конструктивними рішеннями». У «Нест» запевняють, що відновлять і зміцнять фасад будівлі, дах, а також парадні сходи. Поверховість будівлі не збільшуватимуть.

Зображення: «Нест» | NV

Проєкт розробило «одне з провідних шведських архітектурних бюро» у співпраці з українським архітектором Андрієм Пашенько, каже Соловйов.

За словами девелопера, компанія отримала дозволи на будівництво від Міністерства культури й департаменту охорони культурної спадщини КМДА, підписала договір з Інститутом археології НАН й отримала міжнародний сертифікат LEED як знак відповідності американському стандарту екологічності будівництва.

Зображення: «Нест» | NV

Поруч із бізнес-центром хочуть облаштувати сквер і встановити дитячий майданчик. Роботи планують завершити в другій половині 2025 року.


Будівля з флігелем на Рейтарській, 37, має 130-річну історію. Це був будинок Київської повітової земської управи, де жив громадський діяч і письменник Микола Шаповал. У радянські часи там був розташований гідромеліоративний інститут.

Сучасний вигляд будівлі. Фото: вікіпедія

У травні 2023-го компанія «Нест» почала зносити історичний флігель, розташований у дворі за адресою вулиця Рейтарська, 37-А. У департаменті культурної спадщини КМДА запевнили, що проєкт знесення не погоджувався. Фасадну будівлю позбавили внутрішніх вікон і також готували до демонтажу.

Активісти запевняють, що будівлю-пам’ятку збираються знести під виглядом реставрації. Від будівлі має залишитися лише фасад, який суттєво видозмінять.

Затверджений Мінкультом проєкт. Фото: Дмитро Перов

Після розголосу ЗМІ і втручання поліції, яка відкрила про забудовника кримінальне провадження, демонтаж історичної будівлі вдалося зупинити. Утім, забудовник встиг суттєво пошкодити споруду.

Департамент міського благоустрою КМДА призупинив дію картки на тимчасове порушення благоустрою, що означає, що будівельний паркан довкола споруди не законний, повідомляв активіст Дмитро Перов. 


 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі