Єдиний реєстр зброї (ЄРЗ) почне роботу 23 червня в Україні, повідомляють в МВС.

Реєстр передбачає, що кожен користувач зможе створити електронний кабінет і зареєструвати дозвіл на зброю, не відвідуючи органи Нацполіції. Документи можна буде подати через «Єдине вікно громадянина» чи в спеціалізованому магазині з продажу зброї. Також документи прийматимуть оператори поштового звязку чи уповноважені в підрозділі Нацполіції.

Для онлайн-реєстрації треба буде зайти на портал, авторизуватися, заповнити заявку, прикріпити пакет документів, додати сканкопії, завірити їх електронним підписом і надіслати.

Якщо дозвіл на зброю отримувати в магазині зброї, то потрібно надати йому пакет документів і відповідну заяву.

У майбутньому інформація про зброю й дозволи на неї також буде відображатися в застосунку «Дія».

В МВС додають, що замість паперових бланків формуватимуть витяги з ЄРЗ із QR-кодами, і називають такі переваги запуску реєстру:

  • легкий доступ до інформації про свою зареєстровану зброю;
  • спрощення процедури отримання дозволів;
  • прискорення отримання дозволів за рахунок диджиталізації.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Спочатку реєстр планували запустити до кінця жовтня 2022 року, восени його тестували. Там вказуватимуть одиницю зброї, її реєстраційний номер, зразок відстріляної кулі, а також ПІБ власника, його дату й місце народження, фото. Станом на осінь в Україні нараховували більше мільйона власників вогнепальної зброї.


Майже 60% учасників опитування в «Дії» підтримали легалізацію зброї для особистого захисту на початку червня. Водночас за даними соціологічного дослідження групи «Рейтинг», легалізацію зброї підтримують 58% українців, 39% проти станом на травень. Згідно з дослідженням Gradus Research, проведеним наприкінці вересня, за легалізацію вогнепальної зброї повністю чи частково виступають 43% українців.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі