«Укрзалізниця» з 30 червня запускає жіночі купе в тестовому режимі. Вагони з жіночими купе курсуватимуть на чотирьох напрямках: Харків – Ясіня, Дніпро – Трускавець, Київ – Ужгород і Київ – Кривий Ріг.

Фото: Олексій Рудоманов

Жіночі вагони тестуватимуть упродовж декількох місяців, після чого разом із громадою й фахівцями ухвалюватимуть рішення щодо масштабування. Це залежатиме від попиту й відгуків, казали в УЗ.

До жіночих купе допускатимуть, зокрема, і трансжінок, і мам із дітьми віком до 6 років будь-якої статі, водночас «цей діалог ще відкритий», відзначив керівник із комунікацій і маркетингу пасажирського напряму «Укрзалізниці» Олександр Шевченко.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


У 2010 році компанія вже запроваджувала таку послугу, але вона не мала попиту, адже була доступною тільки в касах, відзначили в УЗ.

До ідеї впровадження жіночих купе повернулися у 2021 році, розповідає Олександр Шевченко. Упродовж кількох місяців в УЗ працювали над розвитком мобільного застосунку, щоб можна було додати нову опцію.


Петицію з вимогою запровадити окремі вагони для жінок і чоловіків у потягах «Укрзалізниці» зареєстрували в травні 2023-го. Автори петиції пропонують додати принаймні по одному роздільному вагону на довгих рейсах, які перебувають у дорозі довше як шість годин.

У Європі існують окремі жіночі вагони в потягах, зокрема в Чехії й Німеччині. Критики такого підходу кажуть, що таке розділення, навпаки, нормалізує насильство, а жінок, які не користуються жіночими вагонами, сприйматимуть як відкритих для сексуального контакту.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі