Петиція про відновлення дачі-пам’ятки в Пущі-Водиці набрала необхідну кількість підписів для розгляду – 6000.

Її автор, активіст Дмитро Перов, закликає повернути пам’ятку в державну власність і привести її в належний стан. Дача архітектора Брадтмана є унікальним зразком дерев’яного архітектурного мережива.

Це остання з Пущанських дач, що пережила бої в передмісті Києва в лютому й березні 2023 року, але постраждала в березні 2023 року від дій забудовника, каже Перов.

Будівля має охоронний статус пам’ятки архітектури місцевого значення. Департамент культурної спадщини КМДА неодноразово звертався з вимогою привести будинок у належний стан, але заклик проігнорували.

Активіст переконаний, що тепер департамент має звернутися до суду, щоб повернути пам’ятку в державну власність (згідно із законом про охорону культурної спадщини, пам’ятка, яку власник навмисно доводить до руйнації, підлягає обов’язковому викупу). Також Міністерство культури має клопотати про надання коштів з боку держави на викуп пам’ятки.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Дача-пам’ятка в Пущі-Водиці має 110-річну історію. Вона розташована на вулиці Миколи Юнкерова, 37, що в Оболонському районі Києва. Власником будівлі є підприємець і кандидат у депутати Київської обласної ради Руслан Браславський.

Історична садиба має стіни з брусу, різьблене оздоблення, а також цегляний цоколь і вежу зі шпилем.


У березні будинок архітектора Брадтмана підпалили невідомі. Це збіглося в часі з будівництвом поруч, будували ЖК Hvoja. Загалом будівля пережила вже не одну пожежу: в 2020-му зафіксували щонайменше дві спроби підпалу садиби. Після цього, у 2021-му, Київська міська прокуратура зверталася до адмінсуду з вимогою зобовʼязати власника привести будівлю до належного стану.

«На жаль, чинне законодавство не трактує належним чином, що означає «належний стан». Тож власник пам’ятник на вимогу суду встановив новий паркан і закрив розбиті вікна, обмеживши таким способом доступ стороннім особам до цієї споруди», – розповідав активіст Дмитро Перов виданню «Вечірній Київ».

Наприкінці березня активіст зареєстрував петицію, щоби відновити памʼятку.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі