Забудовнику, який зводить багатоповерхівку впритул до історичного будинку Панаса Саксаганського, можуть не подовжити оренду земельної ділянки. Відповідний проєкт рішення уже підготував департамент земельних ресурсів КМДА.

Проєкт рішення вже підтримала профільна комісія, його відправили на розгляд Київської міської ради.

Ідеться про земельну ділянку на вулиці Жилянській, 96–А, що розташована упритул до будинку Панаса Саксаганського – обʼєкта культурної спадщини. Забудовник ТОВ «НВП Рестін» хоче звести там «офісно-житловий і готельний комплекс» із паркінгом, хоч це й не відповідає цільовому призначенню та може призвести до пошкодження памʼятки.

У департаменті культури КМДА наголошували, що масштабне будівництво на ділянці призведе до пошкодження будинку Саксаганського та ще кількох пам’яток історії, що розташовані на суміжних ділянках (будівлі на Саксаганського, 93, 93–А, 95, 97, 97–В).

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Панас Саксаганський переїхав до будинку по вулиці Жилянській, 96, восени 1912 року й мешкав там до 1940 року. У різний час у будинку також проживали його син Петро Тобілевич і брат Микола Садовський. Дружина Саксаганського стала єдиною спадкоємицею й заповіла квартиру й речі, що в ній зберігалися, для заснування музею, розповідав краєзнавець Антон Короб. Музей був створений у 1987 році.

Забудовник, компанія «НВП «Рестін» хоче звести на ділянці «офісно-житловий і готельний комплекс» з 2009 року. Дозвіл на виконання будівельних робіт забудовник отримав у 2015-му, однак коли у 2019-му компанія звернулася до Мінкульту для погодження проєктної документації, отримала відмову. У лютому 2022 року ОАСК частково задовольнив позов забудовника, скасувавши відмову Мінкульту.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі