Німецький виробник фотоапаратів Leica Camera AG продовжує постачати до РФ свої продукти, зокрема біноклі з лазерним далекоміром і приціли нічного бачення, пише латиське видання The Insider.

Після початку повномасштабного вторгнення РФ компанія заявила, що припиняє експорт у Росію й закриває фірмовий магазин у Москві. Однак замість анонсованого припинення роботи ТОВ «Лейка Камера Раша» лише змінило назву на ТОВ «Вечірня Зірка», власники лишилися незмінними, зʼясували журналісти.

«99% у російській фірмі належить Leica Camera Austria GmbH, ще 1% – AHK Vermögensverwaltung GmbH. Очолює компанію громадянин Німеччини Клаус Хауер, який до цього працював у російському представництві Volkswagen», – відзначає видання.

У 2022 році компанія оформила в РФ одну декларацію на імпорт фотокамер і три на прилади нічного бачення, які виробляє під брендом Mykita. Устаткування можна використовувати у військових цілях, наприклад, для корегування артилерійського вогню, пише The Insider.

Водночас Leica не порушила санкції: Європейський Союз заборонив експорт до Росії біноклів і прицілів нічного бачення лише через рік після початку війни, 25 лютого 2023 року, додають розслідувачі.

Водночас другий рік поспіль компанія витрачає на обслуговування комерційної діяльності та власний менеджмент у РФ більше, ніж отримує від продажу, свідчить фінансова звітність російської філії Leica, яка є в розпорядженні The Insider.

За словами журналістів, комерційні й управлінські витрати компанії за 2022 рік становили 73,5 мільйона рублів, тимчасом як валовий прибуток від продажів становить лише 79 мільйонів.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


За рік повномасштабної війни вихід з РФ завершили лише 6% іноземних компаній, свідчать результати моніторинку KSE Institute. Повний перелік компаній можна знайти у звіті KSE.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі