Національний музей народної архітектури й побуту України в Пирогові реконструював центральний вхід. Попередній збудували ще в 70-х роках минулого століття.

Центральний вхід виконали з дерева: сосна, смерека, дуб – металу й бетону. Природний колір дерева поєднали з графітовим. Також зробили оглядовий майданчик і відремонтували частину огорожі. Роботи почали ще перед початком повномасштабного вторгнення РФ в Україну й не припиняли під час обстрілів і відключень електроенергії, кажуть у музеї.

Новий вхід оновили з врахуванням ландшафтних особливостей музею й туристичних запитів відвідувачів з України й світу, розповідають у Пирогові.

«Теперішній музейний центральний вхід – це своєрідний етнопортал, який переносить відвідувача із сучасного, технологічного, урбаністичного світу в давні українські села XVII–XX століття з їхньою історією, архітектурою, побутом, світоглядом і традицією», – коментує гендиректорка музею Оксана Повякель.

Реконструкція центрального входу стала першим етапом реалізації державної програми «Магніти України». Музей у Пирогові став одним із чотирьох учасників цієї програми у 2020 році. Програма передбачала, зокрема, і створення 45-кілометрового веломаршруту в Чорнобильській зоні.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Національний музей народної архітектури та побуту – це найбільший за площею музей під відкритим небом в Україні. Його площа становить 150 гектарів. Там зібрані хати, садиби, млини й інші архітектурні пам’ятки з усіх куточків України. Після початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну музей відновив роботу в травні 2022 року.

14 січня 2023 року уламки збитої російської ракети впали на територію музею в Пирогові. Постраждалих не було.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі