У Києві намагаються поновити забудову «Звіринецького скверу» – території на схилі між вулицями Вільшанською й Михайла Бойчука, що в Печерському районі, повідомляє експерт із питань містобудування Георгій Могильний.

Боротьба за територію між забудовниками й громадою триває понад десять років, відзначає Могильний. Місцева громада у 2014-му створила ГО «Звіринецький сквер» і відтоді виступає за створення на цій ділянці зеленої зони. 

Зображення: Георгій Могильний
Територія «Звіринецького скверу» у 2015 році. Фото: Віктор Скала

Територію намагалися забудувати вже тричі. Спершу на ділянку претендувала компанія «Укогруп», потім – «Укрбуд». Наразі звести ЖК Ozon Concept House замість скверу збирається компанія Saga Development, каже Могильний.

Містобудівні умови забудовнику видали ще у 2013 році, компанія також отримала дозвіл на першу чергу будівництва в ДАБІ (яку ліквідували в межах реформи містобудування й чиї функції наразі виконує ДІАМ). У межах першої черги на ділянці мали звести один двосекційний житловий будинок висотою до 24 поверхів.

Проєкт ЖК Ozon Concept House. Візуалізації: Saga Development, «Лун»

За словами Могильного, тепер забудовник намагається провести корегування проєкту, щоб дозвіл був уже на чотири багатосекційні будинки висотою до 17 поверхів на стилобаті в чотири поверхи.

Проєкт ЖК Ozon Concept House. Візуалізації: Saga Development, «Лун»
Концепція скверу, який пропонувала облаштувати місцева громада. Зображення: ГО «Звіринецький сквер» 

У зоні, де збираються вести будівництво, заборонені будівлі вище восьми поверхів і 27 метрів від поверхні землі, каже експерт.

Тож результати експертизи, за якими був виданий дозвіл на будівництво, сфальсифіковані, підсумовує Могильний. Картку проєкту будівництва можна знайти за цим посиланням, а експертизу  тут.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


У квітні 2023-го знову помітили будівельників біля Голосіївської вежі. Забудовник каже, що проводить благоустрій, обіцяє відремонтувати вежу й звести шестиповерховий будинок поруч. Місцеві активісти натомість переконані, що ділянку мають приєднати до Національного парку «Голосіївський».

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі