На вулиці Рейтарській зносять будівлю-пам’ятку місцевого значення під виглядом реставрації, повідомляє активіст Дмитро Перов.

Це дворова будівля, розташована за адресою вулиця Рейтарська, 37-А. За інформацією департаменту культурної спадщини КМДА, проєкт знесення не погоджувався.

У компанії «Нест», яка зносить будівлю під виглядом реставрації, стверджують, що реставрують головний фасад, щоб «пристосувати будівлю до сучасних умов». Це означає, що від пам’ятки має залишитися лише фасад, який суттєво видозмінять, коментує активіст. Перов зазначає, що власник уклав на будівлю охоронний договір.

Фасадну будівлю вже позбавили внутрішніх вікон і готують до демонтажу. Роботи проводять навіть у вихідні, повідомили «Цеглі» місцеві мешканці.

Поліція відкрила кримінальне провадження за частиною першою статті 298 Кримінального кодексу (незаконне проведення пошукових робіт на об’єкті археологічної спадщини та знищення, руйнування чи пошкодження об’єктів культурної спадщини, що карається штрафом від однієї тисячі до трьох тисяч неоподаткованих мінімумів доходів, обмеженням волі до двох років, позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю до трьох років).

UPD 16 травня. Демонтаж історичної будівлі на Рейтарській вдалося призупинити після розголосу ЗМІ та втручання поліції, повідомляють активісти «Цегли». Втім, забудовник встиг суттєво пошкодити історичну будівлю.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Флігель будівлі на Рейтарській, 37, має 130-річну історію. Це був будинок Київської повітової земської управи, де жив громадський діяч і письменник Микола Шаповал. У радянські часи там був розташований гідромеліоративний інститут.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі