Під час першого в історії МОЗ відкритого набору послів обрали майже 30 «сильних» кандидатів, повідомив очільник МЗС Дмитро Кулеба.

Від початку прийому заявок минуло два місяці, за цей час в МЗС опрацювали 1038 звернень. На конкурс подавалися, зокрема, науковці, підприємці й представники громадянського суспільства, відзначив Кулеба.

«Особливо мене зачепили резюме українців, які працюють на керівних посадах у відомих західних компаніях, але готові їхати послами України в Африку. Є навіть іноземний громадянин українського походження. Українці з України здебільшого хочуть працювати в Європі», – розповів міністр.

Загалом інтерес до вакансій виявили 75 чинних і колишніх дипломатів, 126 науковців і викладачів, 387 підприємців і представників ділових кіл, 56 держслужбовців і працівників держпідприємств. Також заявки подали 77 кандидатів із сектору безпеки й оборони, 38 представників громадянського суспільства й 44 правники. Крім того, посадами цікавилися медійники, студенти, медики, місцеві депутати.

За словами Кулеби, за старих механізмів пошуку кандидатів не вдалося б знайти тих людей, яких наразі розглядають на посади послів. «Вибір зріс у рази не лише кількісно, але і якісно», – відзначив міністр.

Близько сотні кандидатів, хоча й не можуть предетендувати на посади послів, підходять для роботи на інших дипломатичних посадах, каже Кулеба. Таким людям пропонуватимуть взяти участь в інших відкритих конкурсах МЗС.

30 найсильніших кандидатів на посади послів мають пройти тести й отримати запрошення на співбесіди від HR-служби МЗС. На тих, хто пройде цей етап, чекає безпекова перевірка й співбесіда з очільником МЗС. Після цього сформують фінальний список кандидатів і запропонують ці кандидатури президенту.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


У березні 2023 року МЗС уперше в історії оголосило конкурс на посади послів, на сайті МЗС зʼявилася сторінка «Вакансії». На такий «безпрецендентний крок» пішли через нестачу кадрів: два десятки країн Африки досі без українських послів, відзначав міністр закордонних справ Дмитро Кулеба. Крім того, дипломатичну сферу в Україні хочуть зробити більш відкритою, приваблюючи «мотивованих і фахових» кандидатів зсередини системи й поза її межами, пояснив Кулеба. Також міністр додав, що за умови рівних професійних показників надаватиме перевагу жінкам.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі