У Чернігові планують створити Меморіальний комплекс для вшанування загиблих захисників України, повідомляє міська рада.

Це буде комплекс на 150–160 поховань, який матиме центральну алею, місця для прощання й доріжки. Меморіал хочуть розмістити на території кладовища в Ялівщині, де під час активних бойових дій у 2022 році ховали українських військових і цивільних.

Загалом там поховали 1188 людей, серед яких 75 військових. Пізніше 194 тіла ексгумували й перепоховали. Решта родин вирішила цього не робити, тож на місцях поховань вирішили провести благоустрій.

Чернігівська міськрада презентувала родинам загиблих ескізи уніфікованого візуального вигляду комплексу. Тепер потрібно узгодити матеріал для надгробків, їхній колір і розмір. На основі відгуків обіцяють показати робочий проєкт.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Масові поховання на тоді ще закинутому кладовищі в Ялівщині вирішили проводити через те, що найбільше кладовище міста «Яцево» регулярно обстрілювали російські окупанти.


Архітектурна студія Yakusha запропонувала власну концепцію відновлення й розвитку Чернігова «Стійке місто». The Village Україна поспілкувалися із засновницею студії Вікторією Якушею про те, що передбачає ця візія.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

обкладинка й фото: Чернігівська міська рада