У Головному управлінні розвідки представили портрет середньостатистичного російського окупанта, складений за результатами дослідження Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими.

У ході дослідження аналізували вік, походження, рівень освіти, мотивацію та соціальний статус військових, які потрапили у полон.

Згідно з дослідженням, у бойових діях проти України беруть участь представники практично всіх регіонів Росії, а також незаконно мобілізовані на тимчасово окупованих територіях ОРДЛО та Криму та контрактники так званої «народної міліції ЛНР».

Також серед військовополонених рівномірно представлені всі вікові категорії. Переважно це чоловіки віком від 26 до 50 років, ідеться в дослідженні.

Найбільш сильним чинником, який стимулював опитаних піти воювати, 54,8% полонених росіян назвали «бажання життєвої стабільності». Ще 35,9% відзначили, що йшлося про «можливість просунутися в житті».

Абсолютно не знайшли підтримки у респондентів пункти, як-от «бажання помститися за товаришів» та «бажання бути професійним військовим», відзначили в ГУР.

Вищу освіту мають 10,9% окупантів. Кожен п'ятий опитаний закінчив лише середню школу, а 12,2% не здобули навіть середньої освіти. Середню спеціальну освіту мають найбільше опитаних (57,7%).

Майже 40% російських військовополонених мають дітей віком до 14 років.

Майже 90% опитаних потрапили до армії у 2022 році, третина із них – у проміжку між 1 січня та 24 лютого 2022 року.

40% опитаних зазначили, що потрапили в полон добровільно. Крім того, 80% російських військовополонених незадоволені наказами свого керівництва, і понад 50% стверджують, що у разі відступу командири залишать особовий склад.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Україна витрачає 10 тисяч гривень на місяць на утримання одного російського військовополоненого. Це сума з урахуванням витрат на забезпечення табору, податків, зарплат та комунальних видатків, пояснювала заступниця міністра юстиції Олена Висоцька в інтерв'ю «Укрінформу». Російських військових, які потрапили у полон в Україні, відповідно до норм міжнародного права використовуватимуть для відновлення економічного потенціалу України та як обмінний фонд, розповідали в МВС.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі