У Telegram відреагували на заклик Ярослава Ажнюка, засновника компаній Petcube і Fuelfinance, відмовитися від використання месенджера в Україні.

У колонці для видання The Kyiv Independent Ажнюк зазначив, що «за фасадом публічних заяв [засновника Telegram] Павла Дурова про «незалежність» і «протистояння російській владі» ховаються маловідомі факти, які вказують на його співпрацю з російським режимом».

Ажнюк не закликав до негайної заборони месенджера в Україні, однак наголосив на ризиках користування Telegram, зокрема для держслужбовців і військових, а також закликав українців шукати альтернативні месенджери. 

У чому звинувачують Telegram і його засновника

Ажнюк навів низку тез, у яких назвав Павла Дурова російським підприємцем, звинуватив його у співпраці з урядом РФ і закликав «не довіряти Telegram».

Зокрема, Ажнюк зазначив, що в червні 2020 року, після кількох років спроб заблокувати Telegram у Росії, Роскомнадзор усе ж розблокував застосунок із коментарем, що це стало можливим завдяки «угоді з Дуровим і його готовності боротися з тероризмом й екстремізмом». 

Також підприємець заявив, що повідомлення в Telegram не шифруються, а зберігаються на серверах компанії у вигляді звичайного тексту (який можуть прочитати як люди, так й алгоритми).

За словами Ажнюка, Telegram має підозрілі джерела фінансування. Зокрема, у 2018–2021 роках компанія Дурова залучала кошти російських олігархів, як-от: Давида Якобашвілі, Романа Абрамовича, Алішера Усманова й банку «ВТБ».

Крім того, відомо про кілька випадків, коли Telegram передавав дані користувачів урядам (наприклад, у Німеччині й Індії), а сам Дуров співпрацював з ФСБ, каже Ажнюк.

Що відповіли в Telegram

У Telegram заявили, що тези Ажнюка базуються на «необґрунтованих чутках», більшість із яких були викладені в статті американського видання Wired. Стаття була опублікована з понад пів сотнею помилок, оскільки автор проігнорував пояснення Telegram і незалежних експертів, ідеться в заяві компанії.

Telegram не надавав жодних даних про користувачі ФСБ чи іншим державним органам у Росії та в інших країнах, заявили в компанії. Telegram не має обладнання, співробітників або компаній у Росії, а його засновник Павло Дуров живе в Дубаї з подвійним громадянством Франції й ОАЕ, ідеться в заяві. 

«Усупереч чуткам про «угоду про боротьбу з тероризмом й екстремізмом», жодної угоди про розблокування Telegram у Росії укладено не було», – відзначає команда Telegram. Згідно із заявою, завдяки антицензурним технологіям, вбудованим у Telegram, заборона застосунку в РФ виявилася неефективною. У результаті новопризначений премʼєр-міністр Росії скасував розпорядження попереднього уряду, а Дуров лише підтримав ідею розблокування застосунку в публічному пості, кажуть у Telegram.

Також у Telegram заявляють, що інвестори з Росії не зіграли істотної ролі в продажу облігацій компанії, переважна кількість яких перебуває у власності світових фондів, що базуються в США й Великій Британії.

«У будь-якому разі права власників облігацій обмежені й не дають можливості впливати на цінності або стратегію компанії», – ідеться в заяві.

Також у Telegram кажуть, що всі повідомлення зашифровані (на підтвердження компанія додала посилання на відкритий вихідний код і протоколи шифрування).

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Серед українців, які використовують соціальні мережі як джерело інформації, 66% обирають Telegram. До сотні найпопулярніших каналів українського сегменту Telegram входять канали, які адмініструють російські спецслужби.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі