Єврокомісія домовилася про зняття заборону на імпорт сільськогосподарської продукції з України, які ввели Польща, Угорщина, Словаччина, Румунія і Болгарія.

Це стосується пшениці, кукурудзи, ріпаку й насіння соняшника. Втім, до переліку не ввійшла соняшникова олія.

Крім того, фермери цих пʼятьох країн виділять по 100 мільйонів євро компенсації, зазначив віцепрезидент Єврокомісії Валдіс Домбровскіс.

Речник МЗС України Олег Ніколенко 29 квітня заявив, що посольству Польщі й представництву ЄС в Україні передали ноти «категоричної неприйнятності» через обмеження на імпорт агропродукції. За його словами, такі рішення суперечать Угоді про асоціацію між Україною та ЄС, а також принципам єдиного ринку ЄС.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


У квітні Польща й Угорщина заборонили ввозити з України сільськогосподарську продукцію до 30 червня 2023-го. Це пояснили ввезенням дешевої продукції, яку виготовили не за європейськими стандартами, що завдає шкоди місцевим фермерам. Після цього заборону ввели Словаччина, Румунія і Болгарія.


У травні 2022 року ЄС на рік скасував ввізне мито й квоти на українське зерно й іншу сільськогосподарську продукцію. Велика кількість дешевої продукції з України вдарила про аграрному бізнесу Польщі, через що їм довелося знижувати ціни на власні продукти й зазнавати збитків. Польські фермери протестують з травня 2022 року.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі