Петицію про створення Національного пантеону Героїв України на Аскольдовій могилі підтримав президент Володимир Зеленський

Там пропонують створити меморіальний комплекс, де проходитимуть почесні поховання, а також встановлюватимуть памʼятні обʼєкти, які увічнюватимуть українців за героїчні вчинки в боротьбі за незалежність.

Зеленський зазначив, що питання, порушене в петиції, є актуальним і важливим. За його словами, ініціативу вже опрацьовує Мінкульт. Президент також доручив Кабміну «рухати це питання далі» спільно з КМВА.

Авторка петиції й депутатка Київради Аліна Михайлова також пише, що Мінкульт мав ще до грудня 2021 року затвердити концепцію й місце будівництва такого меморіалу, однак не зробив цього. На звернення нардепа Ярослава Юрчишина в МКІП відповіли, що пантеон Героїв України й Національне військове меморіальне кладовище, яке створять у Биківні, потрібно обʼєднати.

Крім того, Мінкульт у відповіді на запит не погодився з ідеєю вшановувати на пантеоні Героїв України творців української історії, наприклад, Степана Бандеру чи Симона Петлюру, а зазначив, що той має звеличувати людські чесноти, а не конкретних людей.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


На Аскольдовій могилі в Києві поховали Героя України Дмитра Коцюбайла «Да Вінчі», який загинув під Бахмутом 7 березня.

Петиція про створення Національного пантеону Героїв України на Аскольдовій могилі зібрала потрібні 25 тисяч голосів у березні 2023-го. Її створила наречена загиблого Дмитра Коцюбайла «Да Вінчі» й депутатка Київради Аліна Михайлова.

Поховання Дмитра Коцюбайла на Аскольдовій могилі в Києві. Фото: Аліна Михайлова

У Києві також мають створити Національне меморіальне військове кладовище. Спочатку Київрада ухвалила проєкт про створення кладовища на Лисій Горі, однак активісти виступили проти будівництва на території природно-заповідного фонду. Зрештою вирішили, що меморіальне кладовище має бути розташоване в Биківні, що на північно-східній околиці Києва. Здачу першої черги кладовища й перші поховання планують на осінь 2023 року.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі