Після початку повномасштабного вторгнення РФ зросла кількість українців, які регулярно дивляться вітчизняне кіно, свідчать результати опитування Gradus Research.

Якщо до лютого 2022 року українські фільми регулярно дивилися 29% опитаних, то станом на березень 2023-го цей показник становить 33%.

«Таке зростання відбулося, зокрема, через перетікання тих, хто дивився українські фільми іноді (до повномасштабного вторгнення таких було 59%, а зараз – 50%), у тих, хто дивиться їх регулярно», – відзначають дослідники.

Лише 14% опитаних декларують, що не дивляться українське кіно взагалі.

Де найчастіше дивляться українське кіно

Найбільш популярними платформами для перегляду українського кіно є стримінги, як-от Megogo, Sweet TV, Netflix. Онлайн-кінотеатрам надають перевагу 61% опитаних українців, переважно це аудиторія віком від 18 до 34 років.

Другим за популярністю вибором для перегляду українських фільмів є телебачення – 56% респондентів дивляться вітчизняне кіно по ТБ, здебільшого це глядачі віком від 55 до 60 років.

До кінотеатрів ходять 14% опитаних. У Gradus Research кажуть, що такий низький показник можна пояснити складною безпековою ситуацією в країні та меншою доступністю офлайн-кінотеатрів порівняно зі стримінгами.

Найчастіше кінотеатри відвідує молодь. Частка українців віком 18–24 роки, що зазвичай дивиться українські фільми в кінотеатрах, майже втричі більша за загальну вибірку (41% до 14%).

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Перегляди українських фільмів зросли у пʼять разів за два роки. Якщо на початку 2021-го тільки кожен сотий перегляд фільму припадав на українську кінострічку, то восени 2022 року це вже кожен двадцятий перегляд, свідчить статистика Megogo.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі