З ініціативи Рівненської міськради в місті демонтували стелу з мозаїкою, що зображувала дві жіночі фігури в українському національному вбранні, повідомив автор спільноти Ukrainian Modernism Дмитро Соловйов.

Демонтаж мозаїки в Ukrainian Modernism назвали «черговим випадоком кричущого вандалізму» і спробою чиновників «заробити легкі політичні бали».

«Під шумок деколонізації чиновники вже готові зносити будь-що, навіть абсолютно проукраїнські твори мистецтва, усе заради рейтингів й імітації діяльності», – каже автор спільноти.

За словами Соловйова, на стелі були зображені жінки в національному вбранні Галичини й Наддніпрянщини.

У міськраді Рівного натомість заявили, що «стела не несе в собі жодної художньої чи культурної цінності й не є об’єктом культурної спадщини». «Це штамповка радянського періоду, яка виготовлена конвеєрним способом», – відзначають чиновники.

Ба більше, у міськраді кажуть, що на стелі були зображені українка й росіянка в стилізованих костюмах. Позаду жіночих постатей був розміщений герб української радянської соціалістичної республіки, додали в міськраді.

Стела до того, як із неї прибрали герб УРСР. Фото: Рівненська міськрада

«Подібні стели використовували як агітацію й пропаганду того часу. Тому зараз у місті їй точно не місце», – кажуть у мерії.

Зараз стела перебуває на збереженні одного з комунальних підприємств міста, повідомили в міськраді. Її долю мають вирішити «в перспективі». Зокрема, розглядають можливість зробити зі стели експонат для музею тоталітарного режиму.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


У серпні 2022-го мозаїку, яка пережила російські обстріли, знищили в Макарові.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі