Упритул до історичного будинку, де мешкав Панас Саксаганський, хочуть звести багатоповерховий офісно-житловий і готельний комплекс.

Будівля розташована на вулиці Жилянській, 96, на землі історико-культурного призначення, яка є складовою Музею видатних діячів української культури, повідомив юрист і засновник памʼяткоохоронного хабу «Цегла» Дмитро Перов.

Майбутній ЖК фактично розріже музей на дві частини, відзначив Перов: «16-поверховий монстр мають побудувати впритул до будинку Панаса Саксаганського. Це фактично відділить його від решти будівель музею – будинків Лисенка, Старицького, Косачів».

Департамент культури КМДА, Мінкульт і Гепрокуратура просять Господарський суд Києва скасувати договір оренди земельної ділянки, укладений із забудовником.

За словами активіста, з ініціативи міського голови Віталія Кличка в суді інтереси забудовника захищають юристи Київради.

У департаменті культури КМДА наголошували, що масштабне будівництво на ділянці призведе до пошкодження будинку Саксаганського і ще кількох пам’яток історії, що розташовані на суміжних ділянках (ідеться про будівлі на Саксаганського, 93, 93-А, 95, 97, 97-В).

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Панас Саксаганський переїхав до будинку по вулиці Жилянській, 96, восени 1912 року й мешкав там до 1940 року. У різний час у будинку також проживали його син Петро Тобілевич і брат Микола Садовський. Дружина Саксаганського стала єдиною спадкоємицею й заповіла квартиру й речі, що в ній зберігалися, для заснування музею, розповідав краєзнавець Антон Короб. Музей був створений у 1987 році.


Забудовник, компанія «НВП «Рестін» хоче звести на ділянці «офісно-житловий і готельний комплекс» з 2009 року. Дозвіл на виконання будівельних робіт забудовник отримав у 2015-му, однак коли у 2019-му компанія звернулася до Мінкульту для погодження проєктної документації, отримала відмову. У лютому 2022 року ОАСК частково задовольнив позов забудовника, скасувавши відмову Мінкульту.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Обкладинка й фото: Дмитро Перов