Українці донейтять на ЗСУ 1525 гривень у середньому. Це вдвічі менше, ніж рік тому, свідчать результати опитування комунікаційної агенції Postmen.

Дослідники опитали близько 80% українців, які залишилися в Україні, і близько 20% тих, хто виїхав за кордон після початку повномасштабного вторгнення РФ (найбільше з них перебувають у Польщі, Німеччині, Великій Британії та Франції).

Для порівняння, станом на лютий 2023 року середня сума донейту в «Повернись живим» становила 3500 гривень. А в лютому 2022 року, рік тому, ця сума становила 2000 гривень.

Мотивація донейтити

Більше половини опитаних (56,8%) стверджує, що їхні витрати значно збільшилися. Водночас зросла й частка тих, у кого зменшилася заощадження чи вони взагалі відсутні. Про те, що мають фінансовий запас на пів року й більше, сказали менше 40% респондентів.

Українці не економлять на продуктах (45%), ліках (42%) й оплаті комунальних послуг (31%). Більша частина, 61,7%, стали більше підтримувати українські бренди. Серед них – 69% жінок і 55% чоловіків.

Щодо донейтів, то що старший опитуваний, то менша сума його пожертв (особливо серед українців старше 50 років). Молодь готова віддавати найбільше. Загалом 90,3% протягом року донейтили на ЗСУ.

Донейти на місяць залежно від віку

Найбільше донейтів надсилали у фонд «Повернись живим» (68%) і фонд Сергія Притули (58%). Також 45% робили донейти у фонди «Таблеточки» і UAnimals.

Опитування проводили за допомогою методу Google-анкети, яку поширювали через Facebook й Instagram з кінця лютого до початку березня. Усього опитали більше 1200 респондентів. Детальніше з результатами дослідження можна ознайомитися за посиланням.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Майже один мільярд доларів донейтів зібрали найбільші благодійні фонди України, свідчать дані Opendatabot станом на кінець січня 2023 року.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі