Польща до 30 червня заборонила ввозити з України сільськогосподарську продукцію, заявив голова керівної партії «Право і справедливість» Ярослав Качинські.

Заборона стосується зерна, цукру, льону й коноплі, фруктів і овочів, мʼяса, меду, вина й етилового спирту. Качинські запевнив, що Польща була і буде другом України, однак заборона на імпорт потрібна, щоби захистити інтереси польських аграріїв. Можлива криза, за його словами, відібʼється на становищі всіх поляків.

У Міністерстві аграрної політики та продовольства України відповіли, що шкодують про це рішення Польщі й вважають це порушенням двосторонніх домовленостей. Попри це, у відомстві пропонують укласти новий меморандум, який задовольнив би обидві сторони.

Услід за Польщею імпорт агропродукції з України заборонила й Угорщина. Поки що заборона також триває до 30 червня. За словами міністра сільського господарства Угорщини Іштвана Надя, до цього часу ЄС «має знайти рішення щодо української продукції».

В Угорщині пояснюють, що Україна почала експортувати на європейський ринок велику кількість мʼяса, яєць, меду й зернових культур, які виготовляють не за європейськими стандартами, а отже ті мають низькі виробничі витрати. Це, на думку уряду країни, завдає шкоди угорським фермерам і заважає збуту продукції в інші країни ЄС.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


У травні 2022 року ЄС на рік скасував ввізне мито й квоти на українське зерно й іншу сільськогосподарську продукцію. Велика кількість дешевої продукції з України вдарила про аграрному бізнесу Польщі, через що їм довелося знижувати ціни на власні продукти й зазнавати збитків. Польські фермери протестують з травня 2022 року.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі