У Києві, на вулиці Володимирській, зносять будинок Марії Станіславської, також відомий як «Будинок з комахами», повідомив активіст і співзасновник памʼяткоохоронного хабу «Цегла» Дмитро Перов.

Будівля була зведена в 1893 році. У 2021-му департамент охорони культурної спадщини КМДА вніс будинок до переліку пам’яток місцевого значення. Рік потому Окружний адміністративний суд міста Києва позбавив будівлю цього статусу, але рішення так і не вступило в силу, відзначив активіст.

«Київська міська прокуратура на початку 2023 року подала апеляційну скаргу, а Шостий апеляційний адміністративний суд продовжив розгляд справи. Утім, забудовник, не чекаючи судового вердикту, вирішив просто знести будинок», – пише Перов.

На паспорті обʼєкта вказано, що забудовник планує провести капітальний ремонт будівлі. На майданчик приїхали представники Національної поліції.

UPD. Департамент охорони культурної спадщини КМДА зафіксував на майданчику будівельні роботи, які почали проводити без відповідного дозволу. Проєктну документацію забудовник також не погоджував. Департамент видав припис про припинення будь-яких робіт на обʼєкті, а також про укладання охоронного договору й надання науково-проєктної документації на проведення реставрації. Також надіслали заяву до поліції про порушення досудового розслідування.

Девелопер – компанія «Комерційний інформаційно-рекламний центр «Сенс», ще у 2020 році почала зводити багатоповерхівку упритул до будинку, через що він опинився в аварійному стані. Тоді забудовник пообіцяв викупити квартири в старій будівлі, щоб знести її й розширити площу будівництва, на що мешканці погодилися.

Замовником капітального ремонту виступає ОСББ «Володимирська, 93», яке зареєстрували після того, як мешканців виселили з аварійного будинку, викупивши їхні квартири.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Ще у 2021-му робітники забудовника зруйнували інтер’єр пам’ятки – модерновий декор із рослинами й комахами над парадними сходами, за яким будівля й отримала свою назву «Будинок з комахами».

Фото: Антон Короб

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Обкладинка й фото: Дмитро Перов