Український психолог Спартак Суббота не має медичної освіти й міг співпрацювати з ОПЗЖ, ідеться в розслідуванні Іллі Полудьонного.

Спартак Суббота з 2017 року вдавав із себе кандидата психологічних наук, хоч здобув ступінь лише у квітні 2022-го, вказує Полудьонний. Він не навчався в жодному медичному ЗВО, закінчив НПУ імені Драгоманова за спеціальністю «Психологія». Крім того, Суббота не є акредитованим спеціалістом і не є членом Української асоціації когнітивно-поведінкової терапії (КПТ), як він заявляв раніше.

Суббота з 2018 року фігурує як психоаналітик аналітичного дослідницького центру Seetarget, який автори розслідування підозрюють у прихованому піарі на користь проросійської партії ОПЗЖ.

Пізніше, у 2019 році, він почав працювати в Інституті когнітивного моделювання. Обидві організації повʼязані спільним бенефіціаром і були помічені у звʼязках з ОПЗЖ, ідеться в матеріалах розслідування.

Спартак Суббота також ніколи не був психологом групи швидкого реагування СБУ, хоч і працював на охоронну фірму ТОВ «Спілка безпеки України», яка має таку ж абревіатуру. Автор розслідування зазначає, що Суббота маніпулював схожістю абревіатур і в цьому статусі проводив лекцію для українських поліційних.

Наукові статті Суббота публікував у журналі American Journal of Fundamental Applied & Experimental Research, який зареєстрований за адресою української церкви в Нью-Йорку. Сайт журналу також розміщений на українських серверах.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Ілля Полудьонний – український психолог, співзасновник сервісу Treatfield і колишній співведучий подкасту The Village Україна «Простими словами». Повне розслідування з пʼяти частин Полудьонний опублікував на власному YouTube-каналі, текстову версію можна прочитати за посиланням.

Редакція The Village Україна залучала коментарі Спартака Субботи у двох попередніх матеріалах, ми оновили в них формулювання, щоб уточнити статус Субботи.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі