Україна з 31 березня припинила транслювати телеканали, які належать групі Viasat через звʼязки з Росією, повідомляє Нацрада з питань телебачення і радіомовлення.

Усі українські провайдери телебачення мають припинити транслювати канали: Epic Drama, Viasat History, Explore і Nature, а також TV1000, TV1000 Action, TV1000 World Kino, ViP Comedy, ViP Megahit.

Нацрада з питань телебачення і радіомовлення виявила, що група компаній Viasat має фінансові зобовʼязання з російським ринком і продовжує бізнес у РФ, мімікруючи під інший бренд. У Viasat World заперечують корпоративні чи комерційні звʼязки з Росією, ідеться в листі гендиректора компанії Бенджаміна Грукока до провайдерів.

Офіційно Viasat World Limited зареєстрована у Великій Британії, однак Нацрада пояснює, що це дочірня компанія Sabiero Holdings Limited, що зареєстрована на Кіпрі.

Серед власників Sabiero є громадяни РФ, зокрема гендиректор московської «Синерджи» Олексій Кроль. Частка цієї компанії належала підсанкційному АТ «Національна медіа група», головою ради директорів якої є колишня гімнастка Аліна Кабаєва. Крім того, директором Viasat World Limited з 23 травня 2015 року по 28 липня 2022-го був громадянин РФ Дмитро Бабурін.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


За даними KSE, від початку повномасштабної війни російський ринок уже повністю залишили 105 міжнародних компаній. Загалом вони мали 244,2 тисячі людей персоналу, $24,4 мільярда річного доходу й $9,5 мільярда капіталу.


Верховна Рада України в березні 2022 року ухвалила рішення про конфіскацію активів, що належать Російській Федерації і її резидентам. За словами премʼєр-міністра Дениса Шмигаля, конфісковані активи будуть головним джерелом коштів для відбудови України.

У Києві вже арештували частину одного з торгових центрів, контрольний пакет акцій у якому належить росіянам (це ТРЦ «Мармелад» на Караваєвих Дачах), а також ТРЦ «Метроград» і готелі мережі Premier. Вищий антикорупційний суд також дозволив конфіскувати в російських олігархів ТРЦ Ocean Plaza на користь держави.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі