Петиція про створення Національного пантеону Героїв України на території парку «Аскольдова могила» в Києві набрала необхідні 25 тисяч голосів за три дні від моменту публікації.

Авторка петиції – Аліна Михайлова, наречена загиблого українського військового й Героя України Дмитра Коцюбайла «Да Вінчі».

Михайлова пропонує створити на Аскольдовій могилі меморіальний комплекс, де відбуватимуться почесні поховання і встановлюватимуть пам’ятні об’єкти, що увічнюватимуть лідерів національно-визвольних змагань усіх часів, військових командирів й інших людей, які здійснили героїчні вчинки в боротьбі за незалежність України.

Поховання Дмитра Коцюбайла на Аскольдовій могилі в Києві. Фото: Аліна Михайлова

«Це одна з найвідоміших історичних місцевостей у Києві, де споконвіків ховали воїнів й інших видатних особистостей. Окупаційна радянська влада зруйнувала некрополь, однак сьогодні до Аскольдової могили повертається її історична роль. Тут спочиває Герой України, доброволець Дмитро Коцюбайло «Да Вінчі», командир першого батальйону «Вовки Да Вінчі» 67 ОМБр, розташовані пам’ятні знаки Героїв Небесної Сотні, захисників Іловайську, Дебальцевого, Донецького аеропорту», – відзначає авторка петиції.

Петицію має розглянути президент Володимир Зеленський.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


На Аскольдовій могилі в Києві поховали Героя України Дмитра Коцюбайла «Да Вінчі», загинув під Бахмутом 7 березня.


У Києві також мають створити Національне меморіальне військове кладовище. Спочатку Київрада ухвалила проєкт про створення кладовища на Лисій Горі, однак активісти виступили проти будівництва на території природно-заповідного фонду. Зрештою вирішили, що меморіальне кладовище має бути розташоване в Биківні, що на північно-східній околиці Києва. Здачу першої черги кладовища й перші поховання планують на осінь 2023 року.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі