Україна почала роботу над створенням Містобудівного кодексу, повідомила архітекторка й народна депутатка Анна Бондар.

Робоча група, яка займатиметься розробленням кодексу, створила Facebook-сторінку, де висвітлюватимуть процес публічно.

«Будь-яка людина, яка проживає на території України, має право на власну інтервенцію до цього процесу. Адже всі ми, українці, є і будівничими, і споживачами міст», – відзначають у робочій групі.

Зокрема, на сторінці публікуватимуть дослідження щодо чинного містобудівного законодавства, а також проєктів, які не були імплементовані, обговорюватимуть практики інших країн і нові політики для України.

Процес розроблення складатимется з двох етапів – створення концепції Містобудівного кодексу й безпосередньо законопроєктів. На кожному «важливому кроці» обіцяють робити публічний чекап.

Пропозиції й зауваження запрошують надавати всіх українців: «Пишіть нам на пошту, коментуйте дописи на сторінці, беріть активну участь у публічній дискусії», – закликає робоча група.

Також до співпраці запрошують фахіців, які готові працювати над текстом Містобудівного кодексу.

Що визначатиме Містобудівний кодекс

У кодексі мають зафіксувати суспільний договір щодо того, як будувати «безпечні, стійкі, екологічні, економічно спроможні й естетичні» міста, а також щодо низки питань, як-от:

  • які права й обов’язки є у різних суб’єктів містобудування;
  • як імплементувати реформу децентралізації в містобудівну сферу;
  • яким способом наблизити українське законодавство до європейського, щоби потім, під час вступу до ЄС, його не змінювати;
  • як полегшити процеси повоєнної відбудови.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


У грудні 2022-го Верховна Рада ухвалила законопроєкт про містобудівну реформу. До кінця дня петиція до президента з вимогою накласти вето на закон набрала необхідні 25 тисяч голосів, однак 

Проти ухвалення закону виступили архітектори, урбаністи, громадські організації, міські адміністрації (серед них – мери Києва, Дніпра і Львова), а також Мінкульт і НАЗК. Водночас ініціатори законопроєкту запевняють, що він допоможе подолати бюрократію й корупцію у сфері містобудування, адже пропонує цифровізувати й автоматизувати процес видачі всіх дозвільних документів.

Редакція The Village Україна разом із юристкою й архітекторами розбиралася, що не так із законопроєктом і як діяти, якщо його все ж таки ухвалять.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Обкладинка: Saga Development