Палата досудового провадження ІІ Міжнародного кримінального суду видала ордери на арешт президента Росії Володимира Путіна та Марії Львової-Бєлової, яка є уповноваженою президента РФ у справах дитини, пише Reuters. 

МКС звинуватив Путіна і Льовову-Бєлову у скоєнні воєнного злочину незаконної депортації та переміщення дітей з окупованих районів України до Росії, що відбувалось щонайменше з 24 лютого 2022 року.

«Видача ордеру на арешт означає, що за межами Росії Путіна мають заарештувати та передати до суду. А світові лідери тричі думатимуть, перш ніж тиснути йому руку або сідати з ним за стіл переговорів», – сказав генеральний прокурор Андрій Костін.

Генпрокурор додав, що це історичне рішення для України та всієї системи міжнародного права.

Арештувати російського президента Путіна можуть у країнах, які визнали Римський статут. Це 120 держав, але України та Росії у цьому переліку немає. 

Слово і діло, 2019 рік

За даними Уповноваженої президента з прав дитини та дитячої реабілітації Дар’ї Герасимчук, на сьогодні 358 дітей загинули, 693 поранені, 203 зникли безвісти і щонайменше 5754 примусово переміщені й депортовані.

Загалом у провадженнях, в яких Офіс Генпрокурора здійснює процесуальне керівництво, додав Андрій Костін, зафіксовано депортацію понад 16 000 дітей з Донецької, Луганської, Харківської та Херсонської областей. Але реальна цифра може бути значно більшою.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі