Проєкт «Спадщина.UA» відновлюватиме столітній палац у місті Деражня на Хмельниччині, повідомила команда.

Палац придбала засновниця проєкту Ганна Гаврилів у межах програми малої приватизації на аукціоні Prozorro. Сума купівлі у 126 разів перевершила початкову вартість лота і становила більш як 1,5 мільйона гривень.

Палац має два поверхи й підвальні приміщення загальною площею понад 700 квадратних метрів. Будівлю звели в 1910 році, вона має статус нововиявленої пам’ятки архітектури місцевого значення.

Споруда, відома як «Будинок приватного адвоката Периторіна», спочатку функціонувала як приватна резиденція, а за радянської доби – як початкова школа й «Палац піонерів».

«За часів незалежності пам’ятка знаходилася на балансі Міністерства юстиції, проте не експлуатувалася й поступово занепадала», – кажуть у «Спадщина.UA».

Команда зібрала експертну групу, яка впродовж двох місяців досліджувала будівлю, її історію й саме місто Деражня. Зокрема, дослідники виявили на горищі будівлі фрагменти карнизів кахлевих печей, що колись прикрашали палац. 

Науково-дослідні роботи, впорядкування будівлі й території планують завершити орієнтовно за місяць. Тоді ж палац відкриють для відвідування.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Ганна Гаврилів, засновниця «Спадщина.UA», займається відновленням культурної спадщини України вже понад сім років. У 2022 році ініціатива взяла курс на відродження сільських територій. Ми детально розповідали про те, як команда «Спадщини» реставрує старі хати на Львівщині й знаходить для будинків нових мешканців.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі